София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Доналд Тръмп „бомбардира“ в Туитър съдията, спрял стената

„Този е пореден активист, назначен от Барак Обама“

5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече съдията, спрял изграждането на граничната стена – „активист“ на Барак Обама. Twitter акаунтът му е цитиран от вестник The Washington Post.

Американският държавен глава „туитва“ от Япония, където се намира на държавно посещение.

В поста му става дума за федералния съдия, който временно блокира изграждането на стена по южната граница. „Пореден активист, назначен от Обама, назначен съдия“, писа Тръмп. Той заплаши, че администрацията му ще обжалва решението.

Съдия Хейууд С. Гилиъм от Северния окръг на Калифорния постанови, че строежът на стената с пари, които не са разрешени от Конгреса на САЩ, е спрян. Предстои да се разгледа иск срещу решението на президента да заобиколи законодателите и да набави средства за стената.

"Пореден активист, назначен от Обама за съдия, току-що се противопостави на част от Южната стена, която вече е в процес на изграждане", възмути се Доналд Тръмп.

Според него съдебното решение било „срещу сигурността на границите и в полза на престъпността, наркотиците и трафика на хора”: “Ние искаме ускорено обжалване!"