София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Доналд Тръмп осъди масовите стрелби в САЩ

„Крайно време е да прекратим терора в страната ни“

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че „омразата няма място в американската държава“, след като 29 души бяха убити при масови стрелби през изминалия уикенд.

Коментарът на президента идва след като той лично беше обвинен, че трябва да понесе някаква отговорност за инцидентите.

Атаката в Ел Пасо, Тексас, взе 20 жертви, а още 9 бяха убити в Дейтън, Охайо.

Тръмп заяви, че „може би би следвало да се работи повече в насока превенцията на подобни трагични инциденти.“

Критиците му заявиха, че той е част от проблема, като се позоваха на антимиграционната му реторика и позицията му относно свободното притежание на оръжие.

21-годишен бял мъж беше арестуван за стрелбата в Тексас. Вероятният извършител на атаката е публикувал онлайн документ, в който обявява, че атаката е отговор на „испанската инвазия“ на щата.

Мотивите на стрелеца от Охайо все още не са изяснени. Той уби собствената си сестра и още осем души в неделя преди да бъде застрелян от полицията.

Пред репортери г-н Тръмп заяви, че е крайно време тези стрелби да бъдат прекратени.

„Това се случва толкова много години вече и е крайно време да сложим край на терора.“ заяви американския президент, като допълни още, че и двамата извършители са с тежки психични проблеми.