София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Доналд Тръмп с първа пресконференция като новозибран президент на САЩ

Ако Путин харесва Тръмп, това е предимство, смята бъдещият президент

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

В сряда Доналд Тръмп проведе първата си пресконференция в статута си на избран за американски президент. Бъдещият домакин на Белия дом отговори на въпросите за вътрешната и външната политика, отговори на критиките на опонентите и коментира публикуването на "компрометиращи материали".
Участниците в пресконференцията зададоха много въпроси за бъдещето на отношенията с Русия. В състезанието за президентския пост Тръмп се обяви за нормализиране на отношенията и изрази надежда, че биха могли да се разбират с руския президент Владимир Путин. Тръмп повтори тази теза. "Не знам дали ще се разбираме с Путин, но се надявам да е така, каза той, като отбеляза, че Москва е в състояние да помогне в борбата срещу „Ислямска държава”.
Ако Путин харесва Тръмп, това е предимство, каза той.
Тръмп се съгласи с информацията на американските разузнавателни служби, които обвиняват Русия в хакерски атаки, но подчерта, че САЩ са нападани по този начин от киберпрестъпници от много страни.
Тръмп припомни инцидент през 2015 г., когато хакери пробиха системата на американски правителствени агенции и откраднаха личните данни на близо 22 милиона души. "Когато загубихме данните на 22 милиона души, не вдигнахме много шум. Може би Китай стои зад това, коментира бъдещият американски президент.