София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Доналд Тръмп сменя съветничката по Русия

След срещата с Путин в Осака ще се договарят въоръженията

5 годиниПолитика 15 Боряна Райчева

Старшият съветник на Белия дом по Русия и Европа към Съвета за националната сигурност на САЩ Фиона Хил ще остави поста си в края на август.

Това съобщи журналистът на The New York Times Питър Бейкър, информира Интерфакс. 

Тя подготвя втората среща на върха между президентите на Съединените щати и Руската федерация в Япония.

„Хил мина през бурния период в отношенията между САЩ и Русия и ще завърши работата си след срещата между Тръмп и Путин, която се очаква да се случи на G 20 в Осака“, писа той. 

Фиона Хил ще бъде заместена от Тийм Морисън, който се е присъединил към Съвета за националната сигурност миналата година. Той заема поста на съветник по оръжията за масово унищожаване и биологичната защита.

„Тръмп се надява да се променят отношенията с Москва, за да се говори повече за контрола над въоръженията, в това число и за евентуалния договор САЩ – Русия – Китай, който би сменил съществуващия Договор за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег“, обобщи американският журналист.