София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Доналд Туск обвини Борис Джонсън, че разиграва глупава игра

"Великобритания не вижда компромиси от Европейския съюз"

пропускане
4 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обвини британския премиер Борис Джонсън, че разиграва "глупава игра на обвинения" в Брекзит преговорите.

Доналд Туск написа във вторник в туитър: "Борис Джонсън, това, което е заложено, не е спечелването на някаква глупава игра на обвинения. На карта е бъдещето на Европа и Великобритания, както и сигурността и интересите на нашите народи. Не искаш сделка, не искаш удължаване на преговорите, не искаш отмяна, quo vadis?".

Говорител на британския премиер пък заяви, че досега Великобритания не вижда компромиси от Европейския съюз в преговорите, призовавайки блока да бъде гъвкав за постигане на Брекзит споразумение.

Според него Джонсън е заявил на своя топ министерски екип, че Великобритания все още иска споразумение и техническите преговори между британски и европейски служители продължават.

Той обаче отбеляза, че разговорите очевидно са достигнали критична точка.

"Премиерът наистина иска сделка, но ако искаме да я постигнем, това ще изисква известен компромис от ЕС. Това не е нещо, което видяхме досега", заяви говорителят на Джонсън и добави, че не Великобритания говори за игра на обвинения.