София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Дончев: Субсидията от 1 лв. е популизъм на гърба на партията

Вицепремиерът защити закупуването на самолетите F16

5 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

"Субсидия в размер  от 1 лев за партия е популизъм, но такава е играта.", това заяви пред "Нова телевизия" вицепремиерът Томислав Дончев, като допълни:
 
"Когато някой тласка целия разговор изцяло на нивото на популизма, конвенционалните мерки невинаги дават резултат. Има една разлика обаче. Едно е да правиш популизъм на гърба на държавата, което е много грозно, съвсем друго е да правиш популизъм на гърба на партията, което също не е много хубаво, но е по-малко вредно."
 
Вицепремиерът коментира и идеята на новозавърналия се в парламента депутат от ДПС Делян Пеевски за диференцирана ставка на ДДС, като той се обяви по-скоро против тази идея.
 
"Практикантката показва, включително и от съседна Гърция, че диференцираните, по-ниски ставки на ДДС, не водят до промяна на цените. Разликата не отива в крайния потребител, той не купува стоката по-евтино, както се очаква. Разликата обичайно става в търговеца. Допълнително диференцираната ставка е много по-трудна за администриране и дава чудесни възможности за данъчни злоупотреби, но пък звучи добре. Хората си казват "Хлябът ще ни стане по-евтин.", но за съжаление не."
 
Дончев взе отношение и по казуса със закупуването на самолетите F16, като защити сделката. По думите му сделката все още не  финализирана.
 
Вицепремиерът беше и категоричен, че нашето правителството не работи под външен натиск, каквито гласове се чуват.
 
"България има нужда от силна бойна авиация. Аз не виждам защо като имаме силна бойна авиация това не се приема като българско постижение, а като услуга на някой друг.", завърши Дончев.