София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Допитване за лятно или зимно часово време

Сложно и губещо лично време

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Национално запитване за избор за лятно или зимно часове време, което ще въведе страната през 2019 година, стартира в сайта на Министерството на енергетиката. Вашето мнение може да изкажете на адреса на правителствения портал -  www.euaffairs.government.bg . Но се въоръжeте с търпение, защото, за да дадете своя глас, трябва да преминете през попълване на вашите имена, email адрес и друга лична информация. Очевидно правителствения сайт е направен сложно, така че достъпа до анкетата е особенно труден. След попълване на всички графи ще се наложи да изчакате около 10 минути, за да получите потвърждение за регистрацията ви на линия ви email адрес. След получаването на обратната връзка ще се наложи да последвате нов линк, който да активира профила ви в системата. Когато натиснете изпратения ви линк ще се отвори нова страница, която да ви предупреди, че регистрацията ви е успешна, но ще трябва да изчакате потвърждаване на Администратор, който да ви допусне в системата. Това съвсем не е края. След още няколко минути чакане получавате втори email, който ви съобщава, че профилът ви е активиран и може да влезете в системата. След последване на новата ви изпратена връзка вече може да влезете в сайта, за да дадете вашия вот. Ако разбира се намерите 40 минути свободни време за да може да гласувате.

Няколко български сайта също пуснаха запитване до читателите си. Там гласуването е просто с един клик на мишката и далеч по лесно и приятно за всеки от нас, който иска да изкаже мнението си по въпроса за смяната на часовото време у нас. Припомняме ви, че ЕК реши да бъде отменено смяната на времето два пъти годишно и всяка страна от ЕС да определи сама дали да остане в зимното или лятното часово време. Допитването на енергийното министерство ще продължи до 11 октомври, след което отговорите ще бъдат обобщени в национална позиция. Тя пък трябва да бъде представена на Евросъюза до края на март 2019-а.