Гледай
на живо

Допълнителен ток от държавните дружества за борсата

Това е една от мерките за сваляне на цените

Допълнителен ток от държавните дружества за борсата Държавата поема ангажимента да осигури допълнителни количества ток на енергийната борса в сегмента &... thumbnail text
Държавата поема ангажимента да осигури допълнителни количества ток на енергийната борса в сегмента „Ден напред“, това заяви на пресконференция  днес енергийният министър Теменужка Петкова след проведена среща в КЕВР с ръководителите на трите държавни компании НЕК, АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“, енергийната борса  и трите Електроразпределителни дружества.
 
Това е една от спешните мерки, които се очаква да доведат до сваляне на цените на предлагания индустриален ток, който който бизнесът купува в сегмента „Ден напред“.
 
В момента по закон трите държавни компании НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ осигуряват по 690 мегавата на час, като след 19 януари това количеството енергия ще бъде увеличено с над 700 мегавата. В момента се прави и анализ коя от компаниите ще осигурява допълнителните количества ток, поясни още министърът.
 
Като втора мярка за стабилизиране на пазара е обсъдена възможността да бъдат създадени нови стандартизирани продукти за търговия на борсата, обясни още Петкова.
 
Председателят на КЕВР Иван Иванов допълни, че като трета мярка се работи и за пазарно обединение с борси от региона, които допълнително ще стабилизират сектора. Като примери в тази посока бяха посочени преговорите за сключване на споразумения с Македония и Румъния.
 
По обсъдените теми днес в КЕВР трите ЕРП-та ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про ще имат една седмица срок да излязат със становище и да предложат нови продукти, с които да се неутрализира недостигът на ток за бизнеса, изясниха още по време на пресконференцията днес. След това ще има нова среща, на която ще ес обсъдят предложенията.