София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Дори глътка алкохол вреди на здравето ни

Експерти установиха, че няма полезна минимална доза алкохол

5 годиниЗдраве 11 Боряна Райчева

Минималната доза алкохол, която не е вредна за здравето, е нула. Това становище беше постигнато от участниците в мащабно проучване, в което взеха участие 512 експерти от 243 различни медицински центрове. Резултатите от проучването бяха публикувани в четвъртък в The Lancet, съобщи ТАСС.

Експертите анализирали над хиляда проучвания, свързани с последиците от употребата на алкохол, както и историческите данни за смъртта и болестите на хората в 195 страни за периода от 1990 до 2016. Целта на този анализ е да се определи въздействието на алкохола върху 23 здравни проблема и по-специално - определянето на минималната доза алкохол, която няма да влоши тези проблеми.

Изводът беше изненада за мнозина - безопасна доза алкохол просто не съществува, употребата на каквото и да било минимално количество алкохол е изпълнена с рискове за здравето.

"Това, което имаме като резултат е изненадващо, но е факт, че консумацията на алкохол във всякакви количества не е от полза за вашето здраве”, коментира ръководителят на изследването професор по медицина в Университета Вашингтон Емануел Гакидоу. „Хората не трябва да вярват, че една глътка алкохол е полезна за тях. Най-полезно за тях е да не консумират алкохол изобщо", посочва професорът.