София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДОСТ: Обединение под крилото на ДПС няма да има

Лютви Местан излезе с официална позиция по темата

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„През последните 6 месеца се появиха публикации относно някакво предстоящо обединение между ДОСТ и ДПС. Особено упорито тези манипулативни внушения се правят от просарайски медии. До днес партия ДОСТ не излезе с официална позиция по този въпрос, защото подобна тема никога не е стояла в дневния ред на партията“, това каза в официално съобщение до медиите председателят на ДОСТ Лютви Местан.

Той посочва, че принципните идеологически различия между ДОСТ  и ДПС правят това обединение невъзможно.

„За разлика от нас Сараите още преди Нова година побързаха да представят своя нагла политическа формула за обединение – ДОСТ да се закрие, а членовете на партията да били подали молби за връщане в ДПС, тъй като те имали Устав“, казва Местан.

„Категоричната ми оценка е, че това е не просто политически цинизъм, а издава дълбока безпросветност и безпомощност, както и непознаване на първопричините за възникването на ДОСТ. Нашата партия е продукт на дълбока ценностна трансформация сред онези избиратели, които доскоро бяха държани в монолитното избирателно тяло на ДПС. ДОСТ е учредена не от лидера, а от над 20 000 български граждани (толкова са членовете на партията), които видяха измамното лице на ДПС и не припознават тази партия като свой политически изразител. Освен тях в ДОСТ видяха своята ярка демократична политическа алтернатива и десетки хиляди граждани, в това число етнически българи християни, обединени около каузата турци и българи, християни и мюсюлмани, да градим заедно модерна, демократична и успешна евро-атлантическа България“, казва още лидерът на ДОСТ.

Той посочва, че още на първите парламентарни избори партията му получава доверието на над 100 000 избиратели. „Никой няма право да предава това огромно доверие. ДОСТ се учреди не за да бъде заличавана и вливана в други партии. С това изявление поставяме точка на „обединителните“ манипулации на Сараите“, категоричен е Лютви Местан.