София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Доза от 50-100 грама „Новичок“ ще убие целия Солсбъри

В Москва няма информация за местонахождението на Юлия Скрипал

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Прилагане на 50-100 грама отровно вещество A234 може да унищожи напълно цялото население на Солсбъри, казва Леонид Ринк,  един от разработчиците на системата за химическо оръжие "Новичок", към което британците приравниха вещество A234.

"Някакъв кошмар ... Солсбъри от такова количество щеше да лежи. Това са бойни обеми. Не знам колко хора можеш да убиеш с такова количество", каза Ринк, цитиран от РИА Новости.

Това доказва съмнителността на версията, че Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с този конкретен състав, добавя експертът.

Преди това вестникът The New York Times , позовавайки се на ръководителя на ОЗХО Ахмет Узюмджю написа, че дозата на дадено вещество, с което отровен бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия е между 50 и 100 грама.

Инцидентът се случи в британския град Солсбъри на 4 март. Сергей Скрипал и Юлия Скрипал бяха намерени в безсъзнание с признаци на отравяне. Това предизвика голям международен скандал. Лондон твърди, че руската държава е замесена в отравянето на бащата и дъщерята с  веществото А234, което Москва категорично отрича.

В същото време Русия изрази своето абсолютно несъгласие във връзка с отказа на Великобритания на достъпа консулски услуги на Юлия Скрипал. В Москва все още не разполагат с никаква информация за местонахождението й. „Все още виждаме нарушения на британската страна по Виенската конвенция и ще продължим да работим усилено в тази посока",  заяви в петък прессекретаря на президента Дмитрий Песков.