София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДПС ИСКА СВИКВАНЕ НА КСНС ЗАРАДИ КРИЗАТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

МЕСТАН: ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ТЕЖКА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова президента Росен Плевнелиев към свикване на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Повод – кризата в Близкия Изток.
По думи на Местан светът се променя с часове и сме изправени пред „може би най-тежката геополитическа криза през последните деситилетия“. Според лидера на ДПС е необходимо да се разработи ясна българска позиция, с която държавните ръководители да участват на срещите на върха в Брюксел и други международни организации.
Според него защитата на ЕС и общото евроатлантическо пространство не е отговорност само на Брюксел, а и на всички държави – членки.
Местан заяви, че въпреки че бежанската криза към момента подминава България, страната ни не може да остане „остров на сигурността“. ДПС има цялостна концепция за справяне с вълната мигранти. От партията заявиха, че разширяването на зоната за сигурност на ЕС чрез продължаване на Съюза по посока на Западните Балкани и Югоизточна Европа, е най-добрият отговор на бежанския наплив.