София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДПС и БСП бойкотират парламента

Депутатите не събраха кворум и днес няма да има заседание на НС

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Народно събрание не събра кворум, за да започне днешното пленарно заседание. В зала се регистрираха 110 народни представители, при необходими 121."Колеги, следващата регистрация ще е след 15 минути", обяви председателят на парламента Цвета Караянчева. Вторият опит за събиране на кворум също се оказа неуспешен. Този път се регистрираха 114 депутата. Третият и последен опит ще бъде след 20 минути.


Това е втори случай за тази седмица, при който парламента изпитва трудности да започне работа. Това се дължи на факта, че опозицията в лицето на БСП и ДПС отказва да се регистрира в зала. Социалистите обявиха, че ще започнат да се регистрират, когато вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка. ДПС от своя страна заявиха, че кворумът е ангажимент на управляващите.


ДПС ще решава ден за ден за бойкот на парламента, обяви по Нова тв депутатът Хамид Хамид. Движението обаче има решение за демонтаж на цялото правителство и го изпълнява, допълни той.
Според него вицепремиерът Валери Симеонов трябва да бъде отстранен незабавно от поста. Той отговарял лично за Агенцията за българите в чужбина. Още през юни ДПС е поискало анкетна комисия за продажбите на български паспорти. "И ГЕРБ я покри", допълни Хамид Хамид. "Имаше данни за злоупотреби далеч преди 2017 година. И никой не искаше да ги разследва. А за това имаше данни и от европейски медии", заяви Хамид Хамид.

"Следващото заседание ще е извънредно. Ще се проведе във вторник, от 13 часа", обяви председателят на НС Цвета Караянчева и удари звънеца.