София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Драголюб Нотев: В момента българите в Сърбия са около 20 000

Ние нямаме шанс да пробием в сръбската политика, казва председателят на българскта партия

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

С Ньойския договор над 120 000 българи са били предадени на Сърбо-хърватско-словенското кралство, а сега българите в Сърбия са около 20 000. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ Драголюб Нотев, председател на партията на българите в Сърбия.

Нотев каза, че с 20 000 души, колкото са българите в Сърбия, те не могат да имат даже един депутат в Скупщината.

Той разказа, че между българските градове Цариброд и Босилеград няма комуникации и за да се иде от единия град в другия, трябва да се мине през България и пътят е над 100 км.

Драголюб Нотев се оплака, че в Сърбия партиите на малцинствата не получават държавни субсидии. Той посочи, че за да се регистрира партия на малцинство в Сърбия, са необходими 1000 подписа, което е около 5 % от българите, а за сръбска партия изискваните подписи са 10 000, което е около 0,14 % от цялото население.

Българите в България се оплакват, но те могат да променят съдбата си, докато ние в Сърбия нямаме никакви шансове, коментира Драголюб Нотев.

В момента ние дори нямаме общински съветници в Цариброд, понеже изборните кампании струват пари, а ние пари нямаме, каза той.

Нашата партия е България, ние не я делим, каза още Драголюб Нотев.