София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Драстично поскъпване на парното, топлата вода и стоки

ТРЕТО ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ – ТОЗИ ПЪТ С 15 %

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Булгаргаз отново поиска повишаване на цената на природния газ – това е трето повишение само от началото на годината. Този път дружеството е предложило на Комисията за енергийно и водно регулиране следното повишение за четвъртото тримесечие на 2018 г.: цената на природния газ да се увеличи с 13,89 % при измерване на количествата като обем и с 14,87 на сто - при цена за енергия.

Ако КЕВР одобри предложението цената на синьото гориво би станала 456,65 лв./м3 или 43,41 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. С поисканото ново повишаване на цената, природният газ ще е по-скъп за битовите потребители и бизнеса с около 30 % отколкото беше стойността му в началото на годината.

От "Булгаргаз" се аргументират с по-високи доставни цени на природния газ от внос, по- високия курс на щатския долар спрямо лева, както и др. обективни разходи на дружеството. По правило при увеличение на природния газ с над 5% неминуемо ще се вдигнат и цените на парно и топла вода.

Екперти и синдикалисти предупреждават, че поредното повишение ще вдигне драстично и без това високите месечни сметки за парно и топла вода. Очаква се вълна от по-високи цени и при всички стоки и услуги, ползващи природен газ, което ще доведе до значително обедняване.