София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дружба „Родина“ – забравените българи мохамедани

Организацията отпразнува 80-ата си годишнина

7 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Дружба „Родина“ е организация на българите мохамедани, но в нея членуват и християни. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ секретарят на организацията Димитър Димитров.

Дружба „Родина“ е културно-просветна организация, учредена през 1937 година, но след това е прекратила дейността си и е възстановена през 2009-а.

На 3 май отбелязахме 80 години от нейното създаване и 70 от нейното ликвидиране, каза Димитров. Той разказа, че организацията е избрала за свой химн „Мила родино“, който по-късно става и химн на България, а благодарение на дейността ѝ 80 000 българи мохамедани си сменят имената с български след 9 септември 1944.

Комунистите обаче закриват дружба „Родина“.

За 80-ата годишнина организацията е получила поздравителни адреси от президента Радев, от председателката на БСП Корнелия Нинова и от кмета на Смолян Николай Мелемов.

Димитър Димитров и Елена Алекова, член на ръководството, представиха сборника „Българите мохамедани. Лъжи и спекулации“.

Книгата иска до обори твърденията, че българите мохамедани са някакъв отделен етнос, каза д-р Алекова и посочи, че след 2012 години опитите да се припише друго народностно съзнание на тези българи са зачестили.