София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДСБ: Летище София с нагласени обществени поръчки

„Бойко Борисов да смени Московски“

8 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

На Летище София се правят нагласени обществени поръчки на завишени цени. Това заяви депутатът и заместник-председател на ДСБ Атанас Атанасов, като обвини пряко министъра на транспорта Ивайло Московски.

По думите на Атанасов nе само контролните органи на министерството на транспорта, a и държавните предприятия се управляват лошо. На въпрос дали от ДСБ искат оставката на ръководството на летището, депутатът отговори, че премиерът Борисов трябва да смени Ивайло Московски. От ДСБ искат оставката му.

Депутатът изнесе данни за финансовото състояние на "Летище София". Те показват, че въпреки многото пътници, приходите са минимални на фона, на това, което постигат другите две големи летища в страната.

Според Атанасов "Летище София" трябва да се даде на концесия. Той нарече абсолютен "нон сенс" обяснението на Московски, че тя е страшно наложителна, за да могат парите от концесионните такси да бъдат използвани за оздравяването на БДЖ.

Атанасов беше категоричен, че подобен е и начинът на управление и в държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", където директор е заварен кадър от правителството на Орешарски. Като пример посочи скандала със скъпи джипове и коли - обществена поръчка, обявена с такива параметри, че да бъде спечелена само от една фирма.

По думите на депутата от ДСБ, след като Борисов спира обществени поръчки, трябва да спре и тези.