София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Дъжд и сняг в Италия

Прогнозите на НАСА за рекорден студ се сбъдват

5 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Прогнозите на НАСА за рекордни студове започват да се сбъдват. Доказателство за това е времето в северозападната част на Италия, където падна огромно количество дъжд, а на места дори и сняг. В епицентъра на пороя и бурните ветрове се оказаха крайбрежните райони на Лигурия. Само за няколко часа пътищата се превърнаха в бяло платно от сняг и градушка, което предизвика затруднение в придвижването на автомобилите. За разчистването на градушката бе необходимо да се "мобилизира" и багерче. Бурята обаче бе за кратко, тъй като бързо след това високите температури бяха факт и всичко бързо се стопи и превърна в локви.

Преди дни експертите от НАСА предупредиха, че Слънцето навлиза в една от своите най-ниски точки в космическата ера. "Високо над земната повърхност нашата атмосфера губи топлината си. Ако тази тенденция продължи, горните слоеве на атмосферата скоро биха могли да станат рекордно студени, с невиждан студ от началото на космическата ера (или: от началото на изследването на космоса)“, каза Мартин Млинчак от НАСА.