София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Дъжд“ от вируси и бактерии „вали“ от небето

Над 800 млн. вируси се носят над главите ни

6 годиниЛюбопитно 1 Боряна Райчева

„Дъжд" от вируси и бактерии се изсипва ежедневно от небето, гласи канадско изследване, цитирано от в. "Дейли експрес".

Учените са установили, че земната атмосфера постоянно "транспортира" микроорганизми по цялата планета. Милиарди вируси и бактерии се изтласкват нагоре от ветровете в морски пръски или почвени прашинки и се носят из въздуха на хиляди километри, преди отново да се "стоварят" върху когото или каквото се намира на повърхността, най-често под формата на дъжд или облаци прах.

В изследването пише, че всеки ден над 800 милиона вируси се отлагат на квадратен метър в тропосферата, което  прави по 25 вируса на глава от населението на Канада.

Не всички вируси, които се носят над главите ни и падат върху тях или наоколо ни, са "лоши", успокояват учените. По думите им, по-голямата част от вирусите не са в състояние да атакуват човешките клетки.

Не така стои въпросът обаче с бактериит. Експертите напомнят, че човешкото тяло е рай за всякакви типове бактерии, с които съжителства "мирно". Смята се, че тялото приютява до 100 трилиона бактериални клетки, без повечето от които човек не може да живее.