София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дукова: Държавното финансиране на частни училища не ощетява другите

Депутатката гарантира 15 % повишение на учителските заплати от септември

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

България се движи в правилна посока и мисля, че правителството ще изкара пълния си мандат. Това каза Снежана Дукова, председателка на парламентарната комисия по образование в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“.

Депутатката коментира, че удвояването на учителските заплати в рамките на мандата е стратегически приоритет и ще бъде изпълнено. Тя посочи, че със сигурност от септември заплатите в просветата ще бъдат повишени с 15 % и това се отнася за всички училища в България.

Дукова каза още, че системата на образованието е много объркана и нереформирана и като цяло секторът е много тежък.

Тя съобщи, че от 2018 година в модела на делегираните бюджети ще бъдат внесени промени, които да дадт възможност за отчитане на всички показатели като отдалеченост на училището, брой на децата, качество на образованието.

Депутатката коментира, че в момента заложеното в закона държавно финансиране на частни училища е неработещо, понеже върху него има множество ограничения. Според нея държавното финансиране на частни училища не ощетява другите, а проблемът по-скоро е, че частните не искат държавни пари при условията, които са поставени.