София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дърева разказа как е възстановила Деня на народните будители

Организирала го е през 1981 в Пловдив

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

През 1922 година България е изпаднала в пълно отчаяние след две национални катастрофи, но българите не отиват пред царския дворец, а пред къщата на Иван Вазов, властелинът на българската душевност.

Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ журналистката Велислава Дърева в коментар за предстоящия Ден на народните будители. Тя припомни, че празникът е създаден по инициатива на професор Боян Пенев и на тогавашния министър на просветата Стоян Омарчевски.

Първият български будител – Свети Иван Рилски – е роден през 9-и век, а сега вече сме в 21-и век. Това е 12 века будителска традиция, каза Дърева и припомни, че празникът е забранен през 1945 година, но той е възстановен не през 1990-а, а през 1981-а, в Пловдив с нейно участие.

Тя разказа, че тогава са получили благословение от патриарх Максим със съдействието на тогавашния пловдивския митрополит Варлаам.

Дърева си спомня, че тогава за празника е дошъл и ансамбълът за православна музика „Йоан Кукузел“, в който е пеел сегашният български патриарх Неофит.

Журналистката разказа, че заради организацията на този празник е викана в Окръжния комитет на БКП, където я питали „какви са тези козели“.

След като тя обяснила, че хорът „Йоан Кукузел“ е световноизвестен, получила благоволението и на комунистическата партия.