София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дърева: Закъсняхме с Истанбулската конвенция

Според журналистката дискусията е трябвало да почне много по-рано

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Върху българското общество се осъществява грандиозен натиск, рекет за приемането на Истанбулската конвенция. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ журналистката Велислава Дърева.

Тя коментира, че подобен натиск е бил оказван преди години за закриването на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“, но тогава България се е поддала на натиска.

Според нея дискусията за Истанбулската конвенция е важна, но е трябвало да бъде проведена още преди две години, когато Екатерина Захариева е тръгнала да я подписва.

„Над 90 процента от участниците в дискусията, организирана от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, бяха против конвенцията“, каза Дърева.

Журналистката добави, че предложенията документът да бъде приет с тълкувателна декларация са неприемливи, понеже такива декларации нямат правна стойност.

Тя обаче е впечатлена, че самата дискусия е преминала на високо ниво и без обиди както от страна на противниците, така и на поддръжниците на конвенцията.

„Видях интелигентни, загрижени, заинтересовани хора. Това е много оптимистично за българското общество – че може да се спори с познание и аргументи“, коментира Дърева.

Дискусията опроверга внушенията, че тези, които подкрепят конвенцията, са банда побеснели травестити, а тези, които са против нея, са едва ли не биячи на жени и насилници, каза още журналистката.