София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Държавата дава 239 млн. лева за нови лични карти

С тях ще може да ес пътува без виза в 169 страни

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Около 238 милиона лева  без ДДС ще струват на държавата новите лични карти, които МВР започва за издава в края на 2019-та година,  това съобщи на редовния брифинг на МВР заместник-министърът на вътрешните работи  Милко Бернер.
 
Към новите документи за самоличност ще бъде поставен, при съгласие на съответния гражданин, чип с биометрични данни. Картите ще важат 10 години и с тях ще може свободно да се пътува без виза  в 169 страни. 
 
От вътрешното министерство уточниха, че гражданите, чиито паспорти не са със изтекал срок, могат да ползват старите си токива до датата, до която важат и не са задължени да ес снабдяват с тези с чипа предсрочно.
 
МВР планира още една промяна- различни докумунти за хора, които са осъдени или срещу които се водят дела и имат забрана да напускат страната. Идеята е с тях да може да бъде осъществяван по-лесен контрол по границите. От ведомството обаче не уточниха какъв ще бъде видът на тези документи, нито как точно ще се извършва контролът.