Гледай
на живо

Държавата ще плаща заплати на духовниците

Всички вероизповедания ще бъдат подкрепени с възнаграждения от бюджета

Държавата ще плаща заплати на духовниците Гневна декларация на Светия синод срещу новия проектозакон за вероизповеданията провокира премиера Б... thumbnail text

Гневна декларация на Светия синод срещу новия проектозакон за вероизповеданията провокира премиера Бойко Борисов да направи спешна среща с висшия клир. Духовниците вчера дори присъстваха на правната комисия, а после излязоха с декларация от името на Светия Синод, в която се възмутиха, че проектозаконът не е бил консултиран с тях. Те недоволстват, че никой не е потърсил мнението на духовенството, когато е подготвил промените и възразяват срещу намесата на държавата във вътрешноорганизационните дела на Църквата. На срещата Бойко Борисов обеща заплати от държавния бюджет за свещениците, които досега се самоиздържаха.. Заплати ще има за духовниците от всички вероизповедания, те ще бъдат приравнени с месечните възнаграждения на учителите:

Към срещата в Синода се присъедини и Цветан Цветанов, който вече беше провел разговор с  председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Двамата направиха второ поред съвместно изявление. "Ще се съобразим с основателните критики, които отправят вероизповеданията за промените в Закона за вероизповеданията, внесен от „Обединени патриоти“, гарантира Карадайъ.