София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Държавата ще плаща заплати на духовниците

Всички вероизповедания ще бъдат подкрепени с възнаграждения от бюджета

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Гневна декларация на Светия синод срещу новия проектозакон за вероизповеданията провокира премиера Бойко Борисов да направи спешна среща с висшия клир. Духовниците вчера дори присъстваха на правната комисия, а после излязоха с декларация от името на Светия Синод, в която се възмутиха, че проектозаконът не е бил консултиран с тях. Те недоволстват, че никой не е потърсил мнението на духовенството, когато е подготвил промените и възразяват срещу намесата на държавата във вътрешноорганизационните дела на Църквата. На срещата Бойко Борисов обеща заплати от държавния бюджет за свещениците, които досега се самоиздържаха.. Заплати ще има за духовниците от всички вероизповедания, те ще бъдат приравнени с месечните възнаграждения на учителите:

Към срещата в Синода се присъедини и Цветан Цветанов, който вече беше провел разговор с  председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Двамата направиха второ поред съвместно изявление. "Ще се съобразим с основателните критики, които отправят вероизповеданията за промените в Закона за вероизповеданията, внесен от „Обединени патриоти“, гарантира Карадайъ.