Гледай
на живо

Държавата ще помага на засегнатите от фалита на "Олимпик"

Борисов свиква спешна среща с финансовия министър

Утре  премиерът Бойко Борисов свиква среща с финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор, за да обсъдят проблема с фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“, при която над 200 000 български шофьори останаха без застраховка „Гражданска отговорност“. Очаква се българските власти да предложат на евродепутати ни да направят законови предложения в европейското законодателство, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Ще положим всички усилия да помогнем, до колкото ни позволява законът, на клиентите на кипърската застрахователна компания, която е в ликвидация.  Така или иначе това би било опасен инцидент – ние ще им помогнем с юристи и с каквото можем доколкото позволява законът. Когато стане нещо, искаме държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатеца и когато кажем, че държавата трябва да помогне, това означава, че всеки от нас отделяме от данъците си за тази сфера“, каза Бойко Борисов по време на посещение на ремонтни дейности в Стара Загора.

По темата за срива на търговския регистър премиерът Борисов заяви, че са положени всички усилия и системата ще работи напълно до сряда. „Виждате има държави, където изборите им пробиха с кибератаки. Тук за всяко нещо се вдига огромна олелия. Да, не е приятно, но пък всички работят активно, за да обезопасим системата“, каза още министър-председателят.

Бойко Борисов припомни, че държавата работи добре в борбата с контрабандата и корупцията и с тези средства се реконструират много обекти по градовете в страната. Такова мащабно строителство и реконструкция в сферите на здравеопазването, образователната инфраструктурата, археологията, културата не е имало. За спорта да не говорим, защото направихме много, подчерта още премиерът.

 „Във всеки град стават много хубави неща, защото оперативните програми работят. Там където не могат да се оправят, додаваме от бюджета, особено в малките общини, така че да им се направят улиците, водоснабдяването, осветлението“, каза в заключение министър-председателят.