София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Държавата със спешни мерки срещу акцизни стоки

Налагат се промени в Наказателния кодекс

5 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

Нелегалното производство на акцизни стоки ще бъде наказвано като престъпление, обяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща с министъра на финансите Владислав Горанов, вътрешният министър Младен Маринов, министърът на правосъдието Цецка Цачева. Решението ще бъде записано в Наказателния кодекс. Държавата готви в съкратени срокове промени в член 234 на Наказателния кодекс, с който да се затегне контрола на производството на алкохол и цигари. До този момент се наказваше единствено притежанието и продажбата на нелегално произведени цигари и алкохол, но не и производството им. Чрез промените в закона ще бъде въведен и и регистрационен режим за машините и съоръженията, чрез които се произвеждат акцизните стоки.

Правосъдният министър Цецка Цачева съобщи, че е поставен срок промените да бъдат представени пред народните представители до края на следващата седмица. Тя подчерта, че само чрез административно наказателните уредби не може да бъде предотвратено производството на акцизни стоки, тъй като в държавата липсва информация за нарушения до момента на проверките.

Още в рамките на деня експертна група в Министерство на правосъдието заедно с представители на прокуратурата и на Министерството на финансите ще изработят съответните промени.