София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Двама депутати влязоха в клетка пред Парламента

Подкрепят протеста срещу фермите за ценни кожи

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Депутатите Михаил Христов от БСП и Ерджан Ебатин от ДПС влязоха в клетката пред Народното събрание, която бе поставена преди седмица като форма на протест срещу фермите за ценни кожи и в подкрепа на Забрана за съществуването на такива у нас.
Демонстрацията е организирана от сдружение КАЖИ („Кампании и активизъм за животните в индустрията“) и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи. Вече има и внесен законопроект, който забранява убиването на норки, лисици и чинчили.
В страната ни има две ферми за ценни кожи, като и двете са за американски норки. Общият им обявен капацитет е близо 130 хиляди животни. През настоящия месец около 70% от тях ще бъдат убити заради кожите им.
Михаил Христов и Ерджан Ебатин са единствените депутати, които влязоха в клетка за животни в знак на протест и солидарност:
„За мен влизането в клетката е не само морален акт. Поставих си наистина за цел този законопроект да мине. Имам надежда това да се случи, защото първият доклад от комисията е положителен. 12 народни представители гласуваха „за“ и един се въздържа. Основната промяна, която предлагам, е в Закона за ветеринарно-медицинската дейност и тя забранява отглеждането на животни само с цел кожата им“, коментира Ерджан Ебатин.
На 29-и ноември в рамките на Световния ден без кожа организацията на акцията „Седмица в клетка“ предвижда и шествие с участието на граждани, което ще настоява за бързи законови промени.