София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Двама от администрацията на президента имат ДС досие

Илиан Алипиев и Иван Димитров са работили за комунистическите тайни служби

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Двама души от администрацията на президента Румен Радев са сътрудничели на Държавна сигурност. Това показва справка на Комисията по досиетата, която е проверила главния секретар, началника на кабинета, секретарите, съветниците, ръководителите на отдели и ръководителите на сектори в екипа на държавния глава.

Съветникът на Радев по сигурност и отбрана Илиан Алипиев е бил щатен служител на Държавна сигурност, но не се съобщава неговият агентурен псевдоним. Той беше назначен на сегашния пост в края на февруари.

След 1989 г. Алипиев е работил на ръководни оперативни длъжности в системата на специалните служби в Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. Той е специализирал в Колежа по международни отношения и въпроси на безопасността "Джордж Маршал".

Другият член на екипа на президента с принадлежност към Държавна сигурност е Иван Димитров. Той е директор на дирекция "Протокол" от началото на февруари тази година. Неговият псевдоним е бил Ясен и е бил секретен сътрудник.