София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Двама ранени от бурния вятър във Враца и един в София

Тир се обърна от ураганните ветрове край Монтана

6 годиниИнциденти 22 Боряна Райчева

100 км/час достигнаха поривите на вятъра в община Враца. В град Враца положението е е най-критично. Двама души са пострадали от летящи стъкла и ламарини. Настанени са в болница без опасност за живота, съобщава Булнюз. Цяла кооперация в центъра на града остана без покривна конструкция. Изкъртени са изолации и покривни ламарини на десетки сгради, има счупени прозорци, изкоренени дървета и паднали метални будки. Изцяло унищожена е детска площадка в близост до новия врачански парк. Огромно дърво е паднало върху къща, където пожарникари полагат усилия да премахнат опасността. Положението в общината е бедствено, службите не могат да се отзоват на стотиците сигнали за материални щети. Без ток останаха десетки  домакинства в отделните части на населените места в община Враца.

В района на Монтана силният вятър преобърна ТИР. Временно се ограничава движението на товарни автомобили над 12 тона по път I-1 Ботевград – Монтана поради силни и бурни ветрове. Всички МПС да се движат с повишено внимание и съобразена скорост заради силния вятър, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Голяма топола е изкоренена от силния вятър върху главен път Е-79 край Благоевград. При  инцидента, който е станал на изхода на Благоевград в посока Дупница, няма пострадали. Дървото е изкоренено от ската от поривистия вятър, падайки се подпира върху клоните над трите ленти за движение-аварийната, активната и изпреварващата. Поради това, че дървото остава на около 2 м над пътното платно няма пострадали автомобили.

Припомняме, че за днес в почти цялата страна е обявен жълт код за силен южен вятър, а в област Кърджали е обявен оранжев код.

В София бурен с пориви до 20-24 метра в секунда вятър чупи клони на дървета. Парче от изолация на блок е паднало върху главата на жена около обяд в столичния квартал "Люлин 3", предаде Нова телевизия. Жената е откарана в "Пирогов" с травма на главата, където раната й ще бъде обработена и тя ще бъде освободена за домашно лечение.

В Столична община има сигнали за паднали клони. Около 14.00 часа е подаден сигнал за паднало дърво в района на Софийската духовна семинария, което затруднява движението.

Издадено е предупреждение към гражданите да внимават откъде минават, да се пазят от падащи предмети, както и да махнат от терасите си предмети, които могат да създадат опасност за преминаващите.