Гледай
на живо

Двама учени с напредък с борбата срещу рака

Грабнаха Нобелова награда в медицината

Двама учени с напредък с борбата срещу рака Двама учени, които откриха как да се борят с рака, използвайки имунната система на тялото, спечелиха... thumbnail text

Двама учени, които откриха как да се борят с рака, използвайки имунната система на тялото, спечелиха Нобеловата награда за физиология и медицина.

Джеймс Алисън и Тасуку Хонджо показаха различни стратегии за потискане на спирачките на имунната система, които могат да доведат до лечение на напреднал смъртоносен рак на кожата.

Имунната терапия революционизира лечението на рака, казва шведската академия, която дава награди. Експертите посочват, че методът на двамата учени се е доказал като "поразително ефективен". Лауреатите са изследвали протеини, които пречат на тялото и основните му имунни клетки, да атакуват ефективно туморните клетки. Това доведе до разработването на нови лекарства, които дават надежда на пациенти с напреднал рак да се излекуват.

Медицината е първата от нобеловите награди, присъждани всяка година.

Джеймс Алисън, професор в Тексаския университет, и Тасуку Хонджо, професор в университета в Киото, ще споделят Нобеловата награда от 9 милиона шведски крони - около 870 000 евро. Церемонията по връчването на наградата по традиция е на 10 декември.