София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Две години столичани са дишали опасен смог

Станциите са отчели наднормено замърсяване за периода от 2015 до 2017 г.

6 годиниЗдраве 6 Боряна Райчева

През периода 2015 г.- 2017 г. всички станции, намиращи се на територията на Столична община, са отчели замърсяване на въздуха над нормата. Това заяви адвокат Димо Господинов от "Група за чист въздух" в ефира на БНР. По думите му, засегнати са всички граждани на София, като замърсената среда освен, че причинява дискомфорт, така също и уврежда здравето на столичани.

Вчера Софийския градски съд даде ход на делото на "Група за чист въздух" срещу Столичната община. От организацията не искат компенсиране на огромния кръг засегнати - всички хора, които живеят, учат или работят на територията на Столична община за периода 2015-2017 година, а искат преустановяване на замърсяването.

Господинов обясни, че всички адвокати по делото ще работят абсолютно безплатно, но "Група за чист въздух" апелират за събиране на средства, тъй като 15 хил. лв са необходими за експертни оценки и разноски по делото.

Според „Групата за чист въздух“ Столична община трябва да преустанови бездействието си и да предприеме мерки за избягване на наднорменото замърсяване на въздуха в София.