София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Две трети от съмнителните парични преводи са на БГ-политици

ЕК препоръчва на службите да се борят с прането на пари

5 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Две трети от сигналите на българските банки до ДАНС за съмнителни трансакции се отнасят до местни политици. 

Въпреки това не се стига до разследване и съд, пише в доклада на Европейската комисия /ЕК/, която представи изследването за икономическите политики на 27-те страни членки по линия на т. нар. Европейски семестър.

За първи път в доклада има отделна и остро критична глава за прането на пари.

Еврокомисията би тревога, че самите служби и правораздавателните органи, които по дефиниция са задължени да се борят срещу прането на пари, на практика си крият главата в пясъка, когато става дума за политици. 

"Потенциални финансови престъпления не се разследват качествено. Две трети от съмнителните трансакции, докладвани от финансовите институции в ДАНС, включват местни политически фигури, но към тези случаи не се предприемат необходимите правораздавателни действия", констатира се в документа.

България още не е парафирала основния инструмент за борбата с прането на пари и финансирането на тероризма – National Risk Assessment, отбелязва още ЕК.

И подчертава, че трябва да се обърне специално внимание на проблема с корупцията, която е основната предпоставка за прането на пари.