София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Двете лица на Венецуела

Посланичките на Mадуро и Гуайдо само пред Евроком

пропускане
5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Самообявилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо иска военна помощ от САЩ. Апелът му идва след опита за опозиционен преврат в страната от 30 април.

„Не призоваваме войниците да конфронтират срещу братята си, искаме просто да подкрепят Конституцията“, възмути се той пред медиите.

Действащият президент Николас Мадуро пък вижда дългата ръка на САЩ и държавния й секретар:
„Майк Помпео твърди, че съм имал самолет да замина за Куба и руснаците ме спрели!“. „Ама моля ви се, господин Помпео!“.

Екипът на телевизия Евроком ви среща с двете лица на Венецуела. На властта и опозицията. И двете са в контакт с Министерството на външните работи. Но разказите им кардинално се различават.

Посланичката Ориета Капони се определя като философ и политолог от кариерата. Като дипломат дебютира у нас. “Аз съм останала с впечатление, поне от хората с които общувам непрекъснато, си дават ясна сметка какво точно се случва във Венецуела. Българският народ е чувствителен на тема САЩ. И техните желания да се докопат до други точки на света и да имат надмощие над други страни в международен план”.

Естефания Мелендез се представя за „дипломат волонтьор“. И на шега - като „истинска българка“. Дипломатически представител е на Хуан Гуайдо у нас.

“Надеждата ни е, че режимът на Мадуро ще се саморазруши, ще се срути...Но това не значи, че ще спрем и ще си почиваме, ние продължаваме. докато не постигнем целта си”.

Капони и Мелендез не си комуникират. Но и двете смятат, че властите и диаспората в София са на тяхна страна.

“Дори нас като дипломатически представители едва ли ни издирват,ние сме предатели за тях. Но истинските предатели са тези от режима на Мадуро, които сеят трагедия, глад, репресии и насилие”, казва представитрелката на опозицията.

Посланик Капони твърди, че в българските вериги няма венецуелски стоки заради блокадата на САЩ. Според Естефания Мелендез – санкциите на САЩ са традиционно оправдание на режима.

„Ами това със санкциите и блокадата са оправдания, защото санкциите срещу петролния сектор на Венецуела са едва от януари тази година. Докато хуманитарната криза е много от по-отдавна. Ние страдаме от тези неща от години...“.

На сбогуване посланик Капони увери, че плановете на властите са за преговори. Не и за репресии: „Наистина трябва да се намери политическо и дипломатическо решение на проблема...“

Госпожа Мелендез пък обеща, че България и Венецуела няма да се ограничат с рома и туризма.
„Това е нещо, което предстои да видим. Много съм оптимистична за това...“, увери ни пратеничката Хуан Гуайдо.

Автор: Николай Марченко

Оператор: Ангел Галчев

Монтаж: Антонио Петров