София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Движение 21“ не подкрепя никого на балотажа на президентските избори

„Заявихме от самото начало, че сме срещу статуквото“

7 годиниИЗБОРИ 2016 3 Боряна Райчева

„Движение 21" няма да подкрепя нито един от двамата кандидати на балотажа за президент". Това заяви председателят на партията Татяна Дончева, която беше кандидат за президент заедно с Минчо Спасов от НДСВ.

"Ние заявихме от самото начало, че сме срещу статуквото. Неподкрепата за никого означава да не гласуваме за никого от двамата кандидати. Няма как Цецка Цачева да прегърне съдебната реформа между сряда и петък. Всичко беше в ръцете им и те го смачкаха, само смениха кожата на вълка. Не може да вярваме, че ген. Радев ще прави съдебна реформа, при положение, че БСП бяха срещу нея в парламента", коментира г-жа Дончева.

"По-голяма част от народа реши да избира между статукво и статукво. Надделя силният негативизъм на гражданите към управляващите. Това определи желанието на много хора да гласуват протестно". Според Дончева хората, протестиращи срещу кабинета, са заложили на ген. Радев, с идеята, че така ще принудят Борисов да подаде оставка. Но Борисов няма да подаде оставка и скоро не очаквам избори, допълни тя.

"Ние няма да направим като Марешки, Трайков, Каракачанов, които по време на кампанията бяха срещу статуквото, а в нощта на изборите подкрепиха статуквото. Те излъгаха своите избиратели и се върнаха при статуквото", коментира кандидатът за вицепрезидент Минчо Спасов.

"Постигнатият резултат за нас е слаб и незадоволителен, но ни дава определена доза оптимизъм. Коалицията „Движение 21 – НДСВ” събира около 70 000 гласа. Мнозинството от тях са от големите градове и са високообразовани българи. Най-голям ръст има в областните градове".

"Високообразованият вот показва, че гласуването за нас не е случайно, а осмислено. Във всички областни градове имаме ръст, а промените в България винаги са започвали от големите градове", коментира Дончева.

„Плъзнали сме се по опасна спирала, която е политическа феодализация", коментира съпредседателят на НДСВ Станимир Илчев. "За първи път каузите бяха засенчени от пагоните и рецептите за лекарства по латиноамерикански модел, от който самата Латинска Америка вече излиза”, допълни той. „Популизмът е нараснал, но не са смущаващи толкова мащабите му, колкото качеството на пакетирането му. Обидно е да се плашат хората само с цел да се осигурят гласове", коментира Илчев. „Който и да е победителят на втори тур, той ще трябва да обясни офицерският корпус ли тайно от нас се е политизирал, което е пряка заплаха за демокрацията и конституцията, или обществото се е милитаризирало и се готви за война", коментира още Станимир Илчев.