Гледай
на живо

ЕЦБ ще свали лихвите при скок на еврото към долара

Обменният курс ще е между €1 към $1,15 и €1 към $1,20

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да намали лихвените проценти, ако икономическият растеж се забави през 2019 г.

„Ако инфлацията и растежът се забавят, намаляването на лихвените проценти е оправдано", заяви източник, запознат с дискусиите за паричната политика на ЕЦБ, цитиран от агенция Reuters.

Според друг източник причината може да е в евентуално по-нататъшно увеличение на стойността на еврото. Това би намалило възможностите за износ на компаниите от Валутния съюз.

Фирмите в еврозоната все още усещат последиците от международните търговски конфликти. Обменният курс от 1,15 щатски долара за евро ще бъде все още приемлив, а ниво от 1,20 долара ще бъде критичното равнище.

Новината идва след като в четвъртък, на 6 юни, ЕЦБ обяви, че ще запази нивото на водещите си лихви на сегашния им исторически минимум на изнесеното си заседание във Вилнюс.

Според dpa по света е налице ескалиране на търговско напрежение, забавянето на икономическия растеж и политическото раздробяване в Европа, което евроизборите изведоха на преден план.

Тогава ЕЦБ обяви, че се придържа към прогнозите си за растеж и инфлация, след еврозоната отчете по-добро от прогнозираното представяне през първото тримесечие на 2019 г.