София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Единение на нацията- цел на ново сдружение

Интелектуалци и бизнесмени се обединяват за просперитет на България

5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Близо 200 учени, бизнесмени,  индустриалци, интелектуалци, общественици,  както и представители на 32 граждански организации от цялата страна, се събраха на Национален сбор за единение на българите. 
 
В Народния театър "Иван Вазов" в София бе официално учредена новата формация под името сдружение "Единение". Неин ръководител стана   академик Стефан Воденичаров, бивш председател на БАН. Той беше категоричен, че новото формирование няма никакви политически амбиции, няма да се трансформира в партия и съответно няма да участва в избори.
 
Националният сбор представи някои свои решения на редица наболели обществени проблеми- корупцията, застоя в икономиката, разграбването на държавата и политическото лицемерие. Сред предложенията на учредителите  е и това за създаването на Институт за национална памет, който да направи обективна оценка на дейността и архивите на Държавна сигурност от 1925 г. насам.
 
В рамките на учредителното си събрание, организаторите на инициативата изчетоха и своята декларация, съдържаща десет конкретни точки за  промяна в различни области. 
 
Сред тях са предприемане на  решителни мерки за  спиране на демографската криза, борба с бедността, независима съдебна система, качествено образование и здравеопазване, грижа за българската култура,  ограничаване на броя на мандатите на политиците до два, квалифицирано парламентарно мнозинство от 2/3 за приемане на важните за страната закони и други.
 
За реализацията на всички тези идеи, организаторите предвиждат създаването и на "Съвет на старейшините" , включващ личности с безспорен авторитет, който ще е коректив на властимащите. 
 
Предвижда се и провеждането на национално допитване през 2019 г. за припознаване на заложените цели в декларацията от обществото. 
Въпреки че са категорични, че няма да формират партия, от сдружение "Единение" остават отворени към политическа подкрепа отвън от вече съществуващи партии, които припознават идеите им.
 
Новото сдружение вече има и свой химн, чрез текста, на който създателите му припомнят, че най-сигурният път към единението минава през загърбването на омразата.