София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Една информация в една администрация – приоритет на правителството

В управленската програма са заложени и други мерки за бизнеса

7 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

Поредица от мерки залага правителството в новата управленска програма, коти да стимулират българския бизнес.

Една информация в една администрация е един от основните приоритети, който цели намаляване на административната тежест.

До момента в Министерството на икономиката са анализирани общо 187 предоставяни услуги, като 113 от тях ще бъдат променени. „67 такси са предложени за намаляване, а за 21 услуги таксата напълно ще отпадне. 15 услуги и режими са предложени за намаляване на изискуемите документи, а 8 напълно ще отпаднат, което ще спести време и разходи за гражданите и фирмите, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Неразвитият капиталов пазар е друг приоритет, който според програмата може да развие със създаването на икономически зони, финансиране на мерките за насърчаване на инвестициите и безвъзмездно прехвърляне в собственост на общините, на военни терени, които не се използват.

Залага се още на следприватизационен и следконцесионен контрол, като за целта ще бъдат разработени различни механизми и структурни промени.

На фокус е повишаването на конкурентоспособността на българската икономика, като една от мерките ще насърчава развитието на дигитална икономика, за бъдем адаптивни към технологичните процеси, да създадем интелигентно индустриално производство, като в развитите страни.

Залага се и на подкрепа за българските износители, като ще се търсят външни пазари, на които да изнасяме стоки. Преговори ще има не само между България и Европейския съюз, но с трети страни. Предвижда се защита на родните производители от нелоялни търговски практики, свързани с внос на стоки, подбиващи пазара.