София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Една стъпка в борбата с „Ислямска държава“

Превзет е лагер на терористите

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Бойци от Съюза на кюрдските и арабските групи "Демократични сили на Сирия" (ДПС) са превзели лагера на терористите от "Ислямска държава" в сирийската провинция Дейр ез-Зор. Това съобщи представителят на информационната служба на Съюза Мустафа Бали, цитиран от Ройтерс.

"Това не е декларация за победа, но е значителен напредък в борбата срещу Ислямска държава", коментира той. От пресслужбата на Съюза подчертаха, че операцията за освобождаване на последната крепост на джихадистите в град Багуз на границата с Ирак все още продължава.

"Лагерът е в ръцете на нашите бойци, част от терористите се предадоха, останалите се скриха в подземни бункери", информира Бали. В същото време агенцията отбелязва, че от Демократични сили на Сирия не са сигурни дали ще има ответна реакция.

На 18 март стана ясно, че терористи от ИДИЛ са изпратили около сто жени и деца в битка за последната крепост на Дейр Ез-Зор.

"Демократичните сили на Сирия" атакуват остатъците от Ислямска държава близо до Багуз. Бали съобщи, че джихадистите са започнали масово да се предават.