Гледай
на живо

„Еднократна употреба“ – думата на 2018 година

Езиковедите избраха дума, окачествяваща съвремието

„Еднократна употреба“ – думата на 2018 година "Еднократна употреба" е думата на 2018 година. Това е думата, която бележи непрекъснато променящата ... thumbnail text

"Еднократна употреба" е думата на 2018 година. Това е думата, която бележи непрекъснато променящата се култура. Езиковедите на речника "Колинс" в годишния си списък включват само актуални и забележителни думи, които да окачествяват съвремието. Преди найлоновите торбички, пластмасовите чаши и прибори бяха удобство, а сега те представляват неангажираност към природата и безотговорност към нейните обитатели.

Претенденти на словата "Еднократна употреба" бяха плогинг-събиране на боклуци докато тичаш; джогинг-тичане за здраве; ВАР-видео асистент-рефер; гамон-използвана за консервативен бял човек; флос-танц, в който ръцете се движат обратно на таза и др.

Движението #MeToo, което се превърна в глобална кампания срещу сексуалните нападения, също е в списъка. Данните на речника "Колинс" сочат, че терминът надхвърля първоначалния статус като социално-медиен хаштаг и се е превърнал в част от езика. Фрази като "MeToo ера" и "MeToo момент" също набират популярност.

Припомняме ви, че думата на 2017 г. беше "фалшиви новини" (fake news), a на 2016 г. - Брекзит (Brexit).