София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕИБ: НАД 200 МЛН. ЕВРО ЩЕ СЕ ИНВЕСТИРАТ В БЪЛГАРИЯ

ИНВЕСТИЦИЯТА Е ОТ ЕВРОПЕЙСКА ПРОГРАМА ЗА БАНКОВИ КРЕДИТИ

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Над 200 млн. евро ще бъдат инвестирани в България по новата програма за банкови кредити, подпомагана от Европейския съюз. Прогнозата е от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по "План Юнкер“ за растеж и работни места в Европа, съобщава БНР.

В понеделник в Брюксел беше представен наръчник за правителствата на държавите-членки как да комбинират безвъзмездните еврофондове с други финансови инструменти за проекти, по които парите не стигат.

Част от европейският бюджет ще отиде при фирми, които инвестират в рискови начинания с висока добавена стойност като компютърните технологии, научните изследвания или енергийната ефективност.

Друга част от финансирането е с банкови кредити, като целта е одобрението да не зависи само от политиката но и от икономическата преценка на Европейска инвестиционна банка.

В България ще бъдат финансирани малки и средни частни фирми, ако не е достатъчен бюджетът от еврофондовете. По този начин решенията кой да получи парите няма да зависят само от властите в София, заяви еврокомисарят по регионалното развитие Корина Крецу.