Гледай
на живо

ЕК иска България да подкрепи пакта за миграцията

Шест държави от ЕС не са одобрили материала

ЕК иска България да подкрепи пакта за миграцията България, Австрия, Унгария, Чехия, Словакия и Полша не са одобрили миграционния пакт на ООН седмица ... thumbnail text

България, Австрия, Унгария, Чехия, Словакия и Полша не са одобрили миграционния пакт на ООН седмица преди подписването му. Еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че това ще разочарова африканските партньори.

Европейската комисия призовава България и още 5 страни от общността, които не са приели миграционния пакт на ООН, да подкрепят документа преди официалното му подписване на 10 декември в Маракеш.

"Не разбирам причините за отказа, документът не е задължителен за изпълнение и не принуждава никого за нищо", заяви в интервю за изданието "Die Welt" еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос.

По думите на Орбан обаче пактът ще увеличи миграцията, защото всеки значителен юридически казус в бъдеще ще използва пакта като ориентировъчна точка.

Масовата миграция е сериозен проблем и че хората, които взимат решения, не трябва да игнорират мнението на хората, заявява Виктор Орбан. Въпреки това, в Европа днес, продължава унгарският премиер, не се позволява на хората да изразят позицията си, или лидерите не успяват да я вземат предвид.

Що се отнася до решението на Европейския парламент да проведе още едно гласуване по въпроса за „мигрантските визи“, Орбан коментира: „Изглежда ще трябва да гласуваме, докато не стигнем до това, което те смятат, за правилния вот“.