София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕК иска България да подкрепи пакта за миграцията

Шест държави от ЕС не са одобрили материала

5 годиниОбщество 20 Боряна Райчева

България, Австрия, Унгария, Чехия, Словакия и Полша не са одобрили миграционния пакт на ООН седмица преди подписването му. Еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че това ще разочарова африканските партньори.

Европейската комисия призовава България и още 5 страни от общността, които не са приели миграционния пакт на ООН, да подкрепят документа преди официалното му подписване на 10 декември в Маракеш.

"Не разбирам причините за отказа, документът не е задължителен за изпълнение и не принуждава никого за нищо", заяви в интервю за изданието "Die Welt" еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос.

По думите на Орбан обаче пактът ще увеличи миграцията, защото всеки значителен юридически казус в бъдеще ще използва пакта като ориентировъчна точка.

Масовата миграция е сериозен проблем и че хората, които взимат решения, не трябва да игнорират мнението на хората, заявява Виктор Орбан. Въпреки това, в Европа днес, продължава унгарският премиер, не се позволява на хората да изразят позицията си, или лидерите не успяват да я вземат предвид.

Що се отнася до решението на Европейския парламент да проведе още едно гласуване по въпроса за „мигрантските визи“, Орбан коментира: „Изглежда ще трябва да гласуваме, докато не стигнем до това, което те смятат, за правилния вот“.