София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК глоби БЕХ със 77 млн. евро заради монопол

Теменужка Петкова се оправдава с националната сигурност

5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Европейската комисия глоби със 77 млн. евро Българския енергиен холдинг, неговото дъщерно дружество за доставка на газ "Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура "Булгартрансгаз“ ("групата БЕХ“) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.
 
В официалното съобщение се посочва, че БЕХ е вертикално интегрирана структура, в рамките на която „Булгартрансгаз” контролира инфраструктурата, а „Булгаргаз” продава синьото гориво на клиентите, като така холдингът има доминиращо положение и на двата пазара.
 
Според друго заключение на ЕК БЕХ и двете дружества са злоупотребили с позициите си като не са допуснали други компании до използват газопреносната мрежа, единственото газохранилище и единствената тръба за внос на газ от Румъния. Всичко това е нарушение на Договора за функционирането на Европейския съюз.
 
Производството тече от няколко години, като то тръгна от жалба на "Овергаз", които искаха да внасят директно гориво през тръбите на "Булгартрансгаз".
 
Премахването на пречките пред навлизането на конкуренти ще позволи на българския пазар на газ на едро да функционира по-ефективно, с повече купувачи и продавачи, и ще осигури на българските потребители по-добри цени и възможност за избор на доставчици на газ ,пише в решението на Европейската комисия.
 
Енергийният министър Теменужка Петкова коментира на извънреден брифинг днес темата, като обясни пред медиите, че страната ни е водила дългогодишни преговори с Европейскта комисия за постигане на споразумение, с което да се избегне наложената днес колосална глоба, но защитата на националната ни сигурност попречила на постигането на такава договорка.
 
Петкова обясни, че според процедурите, предстои Европейската комисия да връчи официално на България решението за наложената глоба, след което страната ни ще има срок, през който да се запознае с аргументите в документа и с помощта на правни консултанти, правителството ще прецени какви действия да предприеме.
 
Енергийният министър уточни още, че срокът за плащане на глобата е три месеца от налагането и, като Петкова заяви, че това е достатъчно време, за да  вземат управляващите  нужните  решения и увери, че те ще са в посока на защита на националния ни интерес.
 
Според еврокомисаря по въпросите на  на конкуренцията Маргрете Вестегер обаче България няма никакъв шанс да избегне плащането на наложената глоба.