Гледай
на живо

ЕК повиши прогнозата си за икономическия растеж на България

Премиерът се похвали във „Фейсбук“

ЕК повиши прогнозата си за икономическия растеж на България Европейската комисия повиши оценката си за икономическия растеж на България през 2016 и 2017 година.... thumbnail text

Европейската комисия повиши оценката си за икономическия растеж на България през 2016 и 2017 година. Това написа министър-председателят Бойко Борисов на профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Комисията очаква и по-нисък бюджетен дефицит за двете години. По отношение на правителствения дълг се очаква той да намалее като резултат от ниските първични бюджетни дефицити и подобряване в условията за финансиране на дълга. ЕК отчита доброто представяне и на износа през 2016 г., подкрепено от стабилно търсене от страна на търговските партньори от ЕС и силния туристически сезон и съответно, прогнозата за текущата сметка е за излишък в размер на 2% от БВП през 2016 г.“, пише още премиерът.

По думите му положителните тенденции на пазара на труда се очаква да продължат, като прогнозата за растеж на заетостта е завишена в сравнение с пролеттта, а безработицата се предвижда да намалее до 7,1% през 2017 г. и до 6,3% през 2018 г.