София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК представя мониторинговия доклад за България

Данаил Кирилов ще се оттегли ако наблюдението не отпадне

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейската комисия ще представи мониторинговия доклад за напредъка на България и Румъния на редовното заседание на колежа на комисарите в Страсбург във вторник.

Докладът отчита напредъка в борбата с корупцията по високите етажи на властта, реформата на съдебната система и медийната свобода. В доклада си от миналата година комисията бе посочила, че преди края на мандата си този месец ще направи поредната оценка. С това ЕК изразяваше очакване процесът на наблюдение на страна да бъде приключен. Дали това ще се случи ще стане ясно след заседанието на комисарите утре.

Това ще е последният доклад на комисията на Жан Клод Юнкер, който беше обещал до края на мандата му Механизмът за проверка над София и Букурещ да падне.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че ще се оттегли, ако тази година наблюдението над България не отпадне.

В раздела по първия показател, който се отнася до независимото правосъдие, докладът констатира, че България е изпълнила изцяло една от трите конкретни препоръки: за избирането на Висш съдебен съвет (ВСС). По другите две - за прозрачността при разпределянето на висшите съдебни длъжности и за по-доброто функциониране на Инспектората към ВСС - България е близо до крайната цел. Вторият показател „Нормативна уредба“ съдържа само една конкретна препоръка: да се приемат изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и в Наказателния кодекс за подобряване на нормативната уредба за наказателното преследване на корупция по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност. Според ЕК, в това отношение България е постигнала сериозен напредък и този показател може да се смята за „временно отметнат", но под наблюдение.

По третия показател „Продължаване на съдебната реформа" Еврокомисията констатира, че България е постигнала „значителен напредък“ и е близо до осъществяване на конкретните препоръки, отнасящи се до националната стратегия за съдебната реформа, натовареността на съдилищата, реформата на прокуратурата и обществената дискусия по тези въпроси.