София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК: Преговорите за членството на Турция в ЕС са в застой

Турция кандидатства за присъединяване към ЕС на 14 април 1987г.

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турция все още се отдалечава от Европейския съюз, във връзка с което преговорите за присъединяване на страната към общността са в задънена улица. Това се посочва в годишния доклад на Европейската комисия за политиката на разширяване на ЕС.
"Турция продължи да се отдалечава от Европейския съюз, сериозно да се оттегля в областта на върховенството на закона и основните права и отслаби баланса в политическата система поради влизането в сила на конституционната поправка," отбеляза Европейската комисия, подчертавайки, че "преговорите за присъединяването на Турция към задънена улица. "И не могат да бъдат разглеждани други глави [на преговорния процес] за откриване или закриване", се казва в доклада.
В същото време ЕК отбелязва, че "Турция е ключов партньор на ЕС и страна кандидатка" за присъединяване към общността. "Продължава диалогът и сътрудничеството, включително на най-високо равнище, в основните области от общ интерес, включително в областта на миграцията и подкрепата на бежанците", добавя ЕК.
Турция кандидатства за присъединяване към ЕС на 14 април 1987 г. Процесът на преговори за приемането му в ЕС започна на 3 октомври 2005 г. За да се присъедини към Съюза, Турция трябва успешно да приключи преговорите с Европейската комисия по 33 от 35 преговорни точки (две не изискват съгласие). След това страните от ЕС трябва единодушно да гласуват за членството на Турция в Европейския съюз.
На 6 юли 2017 г. Европейският парламент прие резолюция, в която призова страните от ЕС и Европейската комисия да преустановят преговорите за присъединяване на Турция, докато нейните власти не изменят конституцията. През април 2017 г. бе проведен референдум за турската конституционна реформа, в резултат на което бяха значително разширени президентските правомощия.