София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК препоръча на Украйна да купува газ директно от Русия

"Нафтогаз Украйна" отрече информацията

4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Европейската комисия препоръча на Украйна да купува газ директно от Русия в размер на около 15 милиарда кубически метра годишно, като намали скъпите обратни доставки. Това съобщи за ТАСС във вторник източник в институциите на ЕС, запознат с тристранните преговори за газ.

"Европейската комисия препоръча на Украйна от 2020 г. да се върне към директните покупки на руски газ в размер на около 15 милиарда кубически метра годишно, за да се намалят разходите за обратни покупки на същия газ", каза той. Събеседникът на агенцията обясни, че връщането към директни покупки ще увеличи интереса на Русия да използва украинската газова транспортна система за изпомпване на газ към Европа, както и ще намали напрежението по въпроса за тарифите за газ. Според него украинската страна се опитва да компенсира допълнителните разходи, които Киев прави във връзка с отказа от директни доставки чрез повишаване на тарифите за изпомпване на руски газ.

Източникът отказа да коментира искането на Русия да оттегли всички взаимни искове на "Газпром" и "Нафтогаз", както и да откаже да изпълни вече взетите съдебни решения.

От своя страна компанията "Нафтогаз Украйна" отрече информацията, че ЕК препоръчва на Киев от 2020 г. да купува директно природен газ от Русия.

По-рано Европейската комисия предложи да се проведе втората техническа среща на експерти от Русия, Украйна и ЕС на 19 ноември, за да подготви следващия кръг от министерски тристранни консултации по газ, който предстои в края на ноември. Нито една от страните обаче не потвърди техническата среща.