София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК призова Google, Twitter и Facebook за по-строги мерки срещу дезинформацията

"Потребителите се нуждаят от справедлив избор на надеждна информация"

пропускане
5 годиниТехнологии 1 Боряна Райчева

ЕК призова Google, Twitter и Facebook да засилят борбата срещу дезинформацията преди изборите за ЕП.
Според Мария Габриел, българският европейски комисар по цифровата икономика, е наложително потребителите да имат справедлив избор на надеждна информация.
Европейската комисия смята, че интернет платформите на Google, Twitter и Facebook не се борят активно срещу дезинформацията в навечерието на изборите за Европейски парламент на 23-26 май, коментира Габриел.
"Ние признаваме напредъка, постигнат от Facebook, Google и Twitter в техните ангажименти за увеличаване на прозрачността и защита на целостта на предстоящите избори," каза тя. "Но са необходими повече мерки за подобряване на целостта на услугите, включително рекламни услуги. Все още не разполагаме с достатъчно подробности, необходими за независима и точна оценка на това как политиките на платформата действително допринасят за намаляване на случаите на дезинформация в ЕС.
Европейският комисар подчерта, че в навечерието на изборите и трите платформи трябва да засилят усилията си за борба с дезинформацията и да направят всичко, за да "потребителите имат справедлив избор на надеждна информация".
През есента на 2018 г. Европейската комисия подписа с трите дружества Кодекс за поведение и практики за борба с дезинформацията. Оттогава тя призовава водещите световни интернет компании всеки месец да засилят борбата срещу дезинформацията в навечерието на изборите за Европейски парламент. ЕК подчерта, че ако резултатите от прилагането на този кодекс са успешни, то на негова основа ще се разработят задължителните административни правила за дейност и докладът за дезинформация за социалните мрежи и интернет платформите.