София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК с нова система за съдимост за осъждани граждани на трети държави

Целта е да се подобри обменът на информация

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Съветът на ЕС одобри окончателно предложението на Комисията за създаване на Европейска информационна система за съдимост за осъждани граждани на трети държави. Тази централна система цели да се подобри обменът на информация от регистрите за съдимост относно осъжданите граждани на държави извън ЕС и лица без гражданство чрез съществуващата Европейска информационна система за съдимост (ECRIS).

Сред основните позитиви на системата е, че базата данни ще бъде достъпна онлайн и органите ще могат лесно да търсят чрез механизъм на принципа наличие/липса на съвпадение. Системата ще съдържа пръстови отпечатъци и портретни снимки. Тя ще се управлява от агенцията на ЕС, която отговаря за управлението на широкомащабните информационни системи в пространството на свобода, сигурност и правосъдие.

Новите правила вече са приети от Европейския парламент и ще влязат в сила във всички държави от ЕС след публикуването им в Официален вестник през следващите седмици.