София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК СЪС СТРАТЕГИЯ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА СИГУРНОСТТА

През месец май стратегията за сигурността на ЕС ще бъде предложена за обсъждане

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Европейската комисия подготвя стратегия за повишаване на сигурността в Европейския съюз. Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс съобщи, че през месец май комисията ще предложи стратегията, свързана с терористичните заплахи, за обсъждане.
Днес еврокомисарите за пръв път са обсъдили насоките в стратегията за укрепването на мерките срещу финансирането на тероризма, насочени срещу радикализацията. Насоките са и за подобряването на сътрудничеството между европейските агенции по сигурността в борбата с незаконното разпространение на оръжие.
Целта на стратегията е създаване на по-добри условия за съвместно съществуване на всички части от европейското общество, съобщи още Тимерманс. Той заяви още, че Шенген не е част от проблема, а е част от решението. Според него в момента е необходимо външните граници на Шенген да бъдат укрепени, а в момента законодателството предоставя такава възможност.
Заместник-председателят коментира, че опасността от тероризъм не е била подценена, а просто е нараснала с началото на конфликта в Сирия, като по неговите думи европейското общество е уязвимо, тъй като е отговорно.
Тимерманс е категоричен, че държавите в ЕС се притесняват все още да споделят информация помежду си и трябва да се изгради повече взаимно доверие. Той потвърди, че ЕК ще помага за повишаване на сигурността на гражданите от ЕС, доколкото това е тяхна отговорност.