София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Екатерина Захариева: БСП не гласува наказания за корупция в НК

Антикорупционният закон е драконовски

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

В студиото на Би Ти Ви външният министър Екатерина Захариева направи анализ на състоялия се вчера КСНС, свикан от президента Румен Радев.

Още в началото тя обобщи, че това по принцип "не е добър знак", особено на фона на заявлението на държавния глава няколко дни по-рано, че е "свалил доверието си" от шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. 

Захариева беше категорична, че от страна на ГЕРБ не е имало никакво "бранене на статуквото", както го е представила политическата им опонентка Корнелия Нинова, 

Шефката на МВнР върна лентата назад, към 2011-а, за да припомни, че това е едва вторият съвет, свикван от президента Радев. 

Тогаова по думите й са били обсъждани мерките  за борбата с корупцията, като само едно не е било изпълнено: изменение в частта от НК по отношение на наказанията за корупция. 

"БСП гласува против", разкри Захариева и уточни, че е "имало възражения от страна на бизнеса и частния сектор". 

По нейно мнение сега действащият антикорупционен закон в България бил "драконовски", по него вече се водели доста дела" и нямало нужда да бъде ожесточен ожесточаване, особено като се имало превдив, че бил разглеждан в ЕС, за да се прецени дали е редно да съществува гражданска конфискация на имущество. 

Външната министърка коментира и липсата на обстоен отчет на дейността на КПКОНПИ досега. 

"Отчетът на КПКОНПИ беше повече статистика и ньмаше кой знае какви изводи", каза Захариева. 

По думите й от КПКОНПИ не бил дошъл никой "да ни представи какво са вършили". 

на питането на водещия  оценката на чий апартамент й се струва най-ниска, първата ни дипломатка отговори уклончиво, без да посочва имена. 

Тя заяви само, че не може да дада оценки, докато не е приключила проверката, а и като юрист и бивш правосъден министър била свикнала да работи с документи и едва когато се запознае с тях, да преценява. 

Тя препоръча тази проверка да бъде извършена колкото се може по-бързо и наблегна на разликата в политическото поведение на ГЕРБ и БСП.

"БСП казват, че ще поискат закон за КПКОНПИ и нов орган за борба с корупцията, а не искат оставки, докато съответните институции не не се произнесат", посочи Захариева.